Skip to main content

E-book laten ontwerpen

E-books zijn een handige manier om toegang te krijgen tot informatie en leermiddelen, maar ze kunnen ook een bron van frustratie zijn. Als je ooit hebt geprobeerd een ebook te lezen met een slechte opmaak of moeilijk leesbare lettertypen, dan weet je waar ik het over heb. Dit is hoe wij ervoor zorgen dat onze ebooks een geweldige opmaak hebben.

Wil je graag je typografie laten ontwerpen bij Simba Service?

Via ons platform vraag je heel eenvoudig grafisch werk aan. Je hebt oneindig veel mogelijkheden van zaken die je kan aanvragen, bekijk zeker onze scope of service. Je staat rechtstreeks in contact met jouw vast team van grafisch ontwerpers.  Wanneer je iets aanvraagt heb je binnen de 48 of 72 uur een ontwerp in je mailbox.

Als kers op de taart zijn de designs (inclusief bronbestanden) volledig van jou nadat we deze hebben doorgestuurd!

Ontwerpen van je e-book

Opmaak van je e-book

E-books zijn bedoeld om op een scherm te worden gelezen, dus je wilt niet dat je lezer te veel moeite moet doen. Dat betekent niet meer dan twee lettertypes, niet meer dan twee kleuren (voor koppen), niet meer dan één afbeelding per pagina, en geen links of tabellen.

Afbeeldingen op je e-book

  • Afbeeldingen moeten relevant zijn voor het onderwerp.
  • Je kunt afbeeldingen in zwart-wit of kleur gebruiken.
  • Afbeeldingen moeten de juiste grootte hebben voor de pagina. Een afbeelding die als hoofdstuktitel wordt gebruikt, mag bijvoorbeeld niet te groot of te klein zijn in vergelijking met andere afbeeldingen op dezelfde pagina.
  • Het is het beste om weinig afbeeldingen per pagina te gebruiken, omdat ze de lezers kunnen afleiden van wat je in je tekst probeert over te brengen, of ze zelfs kunnen vervelen! Denk dus goed na over hoeveel en welke je nodig hebt voordat je beslist waar ze in je ebook moeten komen.

Voorblad e-book

De voorpagina van je e-book is het eerste wat mensen zien, dus het is belangrijk dat die interessant is. De voorpagina moet worden ontworpen op een manier die past bij de rest van het boek en die lezers verleidt om verder te lezen.

Als je boek bijvoorbeeld veel tekst bevat en je wilt dat mensen het lezen, gebruik dan geen afbeelding met veel kleur of visuele ruis die afleidt van je tekst! Gebruik in plaats daarvan een afbeelding die past bij je andere pagina’s, maar die lezers ook nieuwsgierig maakt naar het vervolg van het verhaal (zoals deze).

Lettertypes

  • Fonts moeten gemakkelijk te lezen zijn.
  • Letters moeten consistent zijn, vooral wanneer meer dan één lettertype wordt gebruikt in één boek.
  • De lettertypes moeten zowel in gedrukte als in digitale vorm leesbaar zijn; als je de keuze hebt tussen de twee, kies er dan een die ook goed presteert op iPads.
  • Het lettertype dat je kiest voor je boek moet het genre weerspiegelen – als het sciencefiction of fantasy is, kies dan bijvoorbeeld voor iets vet en futuristisch in plaats van traditionele serif of script lettertypes zoals Baskerville of Garamond (die zich eerder lenen voor non-fictie titels).

Consistentie in stijl

Bij het maken van een e-book is het belangrijk om een consistente stijl te hanteren. Dit zorgt ervoor dat je boek er professioneel uitziet en geeft je lezers het vertrouwen dat ze een georganiseerd en goed doordacht product lezen, in plaats van iets dat in elkaar is geflanst. Het consistent houden van al deze zaken zorgt voor een prettigere ervaring voor de lezer en helpt hem te begrijpen wat voor soort inhoud er hierna komt.

Enkele dingen die je kunt doen zijn:

  • Hetzelfde lettertype gebruiken in je hele boek (kies één lettertype).
  • De opmaak in het hele document consistent houden (koppen niet in een andere grootte of kleur zetten dan de hoofdtekst, enz.)

We hopen dat je dit artikel nuttig hebt vond en dat je deze tips kunt toepassen bij het maken van je volgende e-book. Als je vragen hebt of meer informatie wilt over onze diensten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Wil jij je e-book laten ontwerpen bij Simba Service? Neem dan hier contact met ons op!