Skip to main content

Iconen website laten ontwerpen

Als je overweegt pictogrammen voor je website te ontwerpen, moet je een paar dingen in gedachten houden. Ten eerste zijn er veel belangrijke overwegingen die een rol spelen bij het maken van een effectief pictogram, zoals kleur, grootte en lettertype. Een effectief icoon ontwerp moet met minimale inspanning herkenbaar zijn voor gebruikers.

Wil je graag je website iconen laten ontwerpen bij Simba Service?

Via ons platform vraag je heel eenvoudig grafisch werk aan. Je hebt oneindig veel mogelijkheden van zaken die je kan aanvragen, bekijk zeker onze scope of service. Je staat rechtstreeks in contact met jouw vast team van grafisch ontwerpers.  Wanneer je iets aanvraagt heb je binnen de 48 of 72 uur een ontwerp in je mailbox.

Als kers op de taart zijn de designs (inclusief bronbestanden) volledig van jou nadat we deze hebben doorgestuurd!

Ontwerpen van website iconen

Tegenwoordig is gebruikersinterface erg belangrijk geworden en daarom moeten ontwerpers extra aandacht besteden aan het ontwerpen van iconen voor websites of mobiele toepassingen.

Het ontwerpen van iconen voor een website is een proces dat tijd, vaardigheid en creativiteit vereist.

Het ontwerpen van een icoon voor een website is een proces dat tijd, vaardigheid en creativiteit vereist. Het is niet genoeg om een gedenkwaardig icoon te maken, de ontwerper moet het ook onderscheidend maken. Naast deze kwaliteiten moet de ontwerper in staat zijn het thema van zijn website te identificeren en in gedachten voor zich te zien.

Als je eenmaal hebt besloten pictogrammen op je site te gebruiken, moet je bedenken hoeveel en waar ze op elke pagina zullen verschijnen. Pictogrammen kunnen boven of onder tekst of afbeeldingen worden geplaatst, maar ook in lijsten of fotogalerijen. Misschien wil je ze zelfs opnemen in videoclips of animaties als je van plan bent die functies op je site intensief te gebruiken.

Een icoon van topkwaliteit moet memorabel zijn, onderscheidend, gemakkelijk te herkennen en het product van het bedrijf benadrukken.

Het icoon van uitmuntendheid moet memorabel zijn, onderscheidend, gemakkelijker te herkennen en het product van het bedrijf benadrukken.

Als je een goed icoon voor je website ontwerp wilt maken, dan moet je rekening houden met een aantal belangrijke factoren:

  • Het eerste is dat het gemakkelijk te herkennen moet zijn.
  • Tweede factor is dat het onderscheidend is.
  • Derde factor is dat het het product of de dienst van het bedrijf moet benadrukken.

Het kleurenschema van de iconen moet overeenkomen met het kleurenschema van het ontwerp van de applicatie of de website.

Een kleurenschema gebruiken dat past bij het ontwerp is belangrijk omdat het helpt een consistente merkidentiteit te creëren. Het maakt je iconen ook opvallender, zodat ze opvallen in hun omgeving.

Als je voor een kleurrijke iconen set gaat, kun je het beste heldere en levendige kleuren gebruiken die gemakkelijk te lezen zijn. Zo zien je pictogrammen er goed uit en brengen ze toch hun betekenis over. Vermijd het gebruik van te veel kleuren in één set iconen, anders kunnen ze er rommelig en onaantrekkelijk uit gaan zien. Probeer in plaats daarvan complementaire kleuren te gebruiken voor een maximale visuele impact! 

De iconen moeten de juiste lettertypes, groottes en kleurcontrasten gebruiken, zodat ze op alle soorten schermen goed worden weergegeven.

Wanneer je een lettertype, grootte en kleurenschema voor uw pictogrammen kiest, zorg er dan voor dat ze op alle soorten schermen goed leesbaar zijn. Als je bijvoorbeeld een pictogram ontwerpt voor een voedsel website en je wilt dat het pictogram opvalt tegen een lichtgekleurde achtergrond, gebruik dan donkere kleuren in het pictogram zelf. Zo is het pictogram van veraf zichtbaar.

Gebruik, indien mogelijk, lettertypes die goed leesbaar zijn, zelfs op kleine afmetingen, omdat de meeste mobiele apparaten geen hoge resolutie hebben zoals desktop computers. Probeer ook niet te veel verschillende lettertypes in één ontwerp te gebruiken. Dit kan verwarrend zijn voor sommige gebruikers die misschien niet weten hoe elk woord correct wordt gespeld of wat elk woord betekent!

Pictogrammen moeten gemakkelijk herkenbaar zijn voor gebruikers.

Pictogrammen moeten gemakkelijk herkenbaar zijn voor gebruikers.

Wil een pictogram werken, dan moet het eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen zijn. Pictogrammen moeten gemakkelijk te lezen zijn, zodat gebruikers snel de betekenis van de afbeelding begrijpen zonder tekst te lezen.

  • Het pictogram moet ook duidelijk en herkenbaar zijn. Als je bijvoorbeeld een website over wijnwinkels ontwerpt, kunnen je pictogrammen een glas wijn of een fles drank bevatten. Deze afbeeldingen helpen bij de branding en geven aan wat voor soort bedrijf je klant is.
  • Het pictogram moet ook consistent zijn met andere elementen op de pagina of site. Als er bijvoorbeeld al een afbeelding van druiven is in een deel van je ontwerp, dan is het toevoegen van een andere druivenafbeelding ergens anders misschien niet zinvol. 

Het maken van een icoon kan erg tijdrovend zijn, maar het is de moeite waard omdat het je website zal helpen zich te onderscheiden van anderen. Het ontwerpen van iconen vereist creativiteit, aandacht voor detail en veel geduld. Laat daarom je pictogrammen ontwerpen bij Simba Service!

Wil jij je website iconen laten maken bij Simba Service? Neem dan hier contact met ons op!