Skip to main content

Kleuren: RGB, CMYK of Pantone?

Kleuren: RGB, CMYK of Pantone?

Wil je ook vermijden dat die rode flyers zalmroze lijken wanneer je ze gaat ophalen bij de drukker?

Zegt CMYK, RGB en Pantone je evenveel als xin ba fuwu? Dan is deze video echt iets voor jou.

RGB

De meeste van ons kennen RGB van de lampjes die doorheen ons huis verspreid liggen, maar het is veel meer dan dat. RGB is een kleurenstandaard die elke kleur maakt door rood, groen en blauw te mengen. Het nadeel van deze standaard is is dat de printer zelf de kleuren naar CMYK zal moeten omzetten en hierdoor sluipen er grote verschillen in. 

CMYK

Dan hebben we CMYK. In tegenstelling tot RGB mengen we bij CMYK de kleuren: cyaan, magenta geel en de key color zwart.

Zoals je al ziet, zijn de kleuren die we gebruiken anders dan bij RGB en daarom zal ook de kleur wat verschillen. CMYK heeft een kleinere kleurenspectrum dan RGB omdat bepaalde kleuren zoals neon niet afgedrukt kunnen worden. Het nadeel bij CMYK is wel dat je kleur een klein beetje kan verschillen van printer tot printer. Een pro tip is om in Illustrator of Insdeign al in te stellen op CMYK om zo niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Pantone

Tot slot hebben we nog Pantone. Net zoals CMYK is dit ook een afdrukstandaard.

Pantone heeft de eigenschap dat het unieke kleuren kan weergeven zoals metallic, mat en hoogglans, maar ook fellere kleuren die met zijn tegenhangers niet zouden kunnen. 

Het voordeel van deze standaard is is dat je met elke printer hetzelfde resultaat zal krijgen. Mocht je je huisstijlkleur in CMYK hebben staan, maar je verkiest toch Pantone, kan je dit makkelijk omzetten via de tool ‘GINIFAB’. De link naar de tool en nog veel meer tips en tricks kan je terugvinden op onze blog.

Hopelijk heb je na het bekijken van onze video of na het lezen van dit artikel begrepen wat de verschillen zijn tussen RGB, CMYK en Pantone.

Wil je graag meer video’s zoals ‘Kleuren: RGB, CMYK of Pantone?’ Abonneer je dan zeker op ons Youtube kanaal. We geven nog verschillende tips bij het ontwerpen van je logo, visitekaartje of hoe je een advertentie effectief maakt. Deze zijn handig voor wanneer je wil starten met ontwerpen of als je meer informatie wilt.

Heb je nog enkele vragen? Neem gerust contact met ons op!

Contacteer ons hier!