Skip to main content

Grafisch ontwerpen lijkt tegenwoordig onweerstaanbaar voor studenten of beginners die helemaal geen ervaring hebben. Je kan echter niet verwachten dat je een deskundig ontwerper worden binnen een proefperiode van een maand. Ofwel kan je goed advies krijgen van ervaren grafisch ontwerpers, of stage lopen bij een reclamebedrijf voor 4-6 maanden. Oefen verschillende soorten ontwerpen en krijg er geleidelijk meer grip op. Hier zijn de 10 beste grafische ontwerptips voor beginners!

1. Selecteer het juiste font

Duidelijkheid in ontwerp en leesbaarheid zijn zeer belangrijk. Zorg ervoor dat je ontwerpen niet beperkt tot slechts één lettertype. Probeer te experimenteren met verschillende lettertypen en hou je aan een unieke letterstijl voor je huidige project. Ontdek verschillende mogelijkheden in plaats voor een saai standaardlettertype te kiezen.

2. Laat je kleuren eruit springen

Om de aandacht van je kijker in één keer vast te leggen, kun je een techniek gebruiken waarbij je jouw kleuren er kunt laten uitspringen, vooral als je teksthoeveelheid kort is en je zoveel mogelijk impact wilt hebben. Hoog contrasterende paletten zoals geel en wit of zwart, rood en zwart samen met een levendige achtergrondkleur werken ook prima. Controleer ook de samenhang van je ontwerp en probeer een ideale indruk te maken.

3. Witruimte is waardevol

Witruimte is waardevol in de trendy grafische ontwerpen die eenvoud uitstralen. Het beste voorbeeld: Apple. Selecteer tijdens het invoeren van tekst een groot canvas en lettertype van hoge kwaliteit.

4. Selecteer consistente afbeeldingen

Zorg ervoor dat de kwaliteit van afbeeldingen absoluut consistent blijft in je ontwerp. De kwaliteit, de stijl, de verhoudingen en de verlichting van deze elementen moeten tijdens het ontwerp constant blijven. De afbeeldingen en illustraties die je gebruikt, moeten een perfecte betekenis aan jouw project geven.

5. Scan je schets

Als je een ontwerp schetst op papier, scan het dan zeker in op je pc. Hiervoor bestaan verschillende applicaties op jouw smartphone. Importeer vervolgens de schets rechtstreeks in Illustrator of Photoshop.

6. Flat design is nog steeds in

Flat design is in de loop der jaren erg populair geweest omdat het ontwerp van licht helder naar meer stijl is verschoven. Je moet ook een goed gevoel voor uitlijning en afstand hebben terwijl je flat design technieken gebruikt.

7. Gebruik teken- en alineastijlen

Selecteer je koptekst zorgvuldig. Kopteksten bevinden zich enigszins in afzonderlijke posities, samen met verschillende lettergroottes of lijnhoogten. Tools zoals InDesign en Photoshop bevatten vaste tools om ervoor te zorgen dat je karakters en paragrafen een ideale stabiliteit hebben.

8. Maak zorgvuldig gebruik van cursief

Gebruik bij sommige van je projecten cursief om een fantastisch effect te krijgen. Italic geeft je de mogelijkheid je headers en subheaders te balanceren. Cursief kan best alleen in kleine zinnen worden gebruikt, voor langere zinnen kan je ze beter vermijden.

9. Respecteer de paginabalans

Als je een uitstekende grafische ontwerper wilt worden, moet je tijdens het proces leren over symmetrie en balans. Zorg ervoor dat de balans stabiel is, deze heeft namelijk een grote invloed op je ontwerp. Het document waaraan je werkt, moet gelijkmatig links en rechts worden geladen of omhoog en omlaag in specifieke situaties.

10. Scheidingslijnen voor stijl en impact

Probeer in plaats van een ononderbroken lijn, halve lijnen aan weerszijden van een klein tekstfilament te gebruiken. Als je een lijn van 3 pixels onder de koptekst en boven de subtitelkop of tussen de afbeelding en de titel gebruikt, wordt je werk overzichtelijker.

Heb je nog vragen bij dit artikel? Stel ze gerust, we helpen je graag op weg naar een legendarisch design!