Skip to main content

Tips bij het maken van je poster

Posters worden vaak over het hoofd gezien als marketinginstrument. Het is belangrijk te onthouden dat een poster tenslotte een stukje reclame is. Het moet de aandacht kunnen trekken en de boodschap in enkele seconden overbrengen. Het ontwerpen van een poster kan moeilijk en tijdrovend zijn als je niet precies weet wat je wilt of waar je moet beginnen. Daarom geven we je in deze post 4 tips die je helpen bij het maken van je poster!

Hier zijn 4 tips die je helpen om je poster te maken, ongeacht het doel:

Beeld trekt de aandacht

Ga je zelf een poster maken? Dan is de eerste stap het gebruik van een foto of afbeelding. Als je geen eigen foto’s hebt, kun je ze online vinden en ze in je poster gebruiken.

Als je een afbeelding gebruikt die relevant is voor het evenement, zullen mensen zich gemakkelijker herinneren wat ze zagen en wat ze daarna moesten doen. Zorg ervoor dat je afbeelding opvalt, zodat ze gemakkelijk te zien is en tegelijkertijd de aandacht trekt van passerende voetgangers die misschien meer informatie over het evenement willen (of gewoon de weg willen). Creëer dit effect door een opvallend kleurenpalet te kiezen en/of eenvoudige vormen te gebruiken naast tekstelementen zoals logo’s en koppen.

Bij het kiezen van afbeeldingen voor posters is het belangrijk dat ze zowel duidelijk als van hoge kwaliteit zijn, zodat mensen precies begrijpen waar ze naar kijken.

Limiteer je keurengebruik 

Kleur en contrast kunnen een poster maken of breken.

Hier zijn enkele tips voor het gebruik van kleur en contrast:

Gebruik kleur (en niet alleen zwart-wit) om belangrijke informatie te benadrukken. Als je bijvoorbeeld wilt dat mensen zich concentreren op je telefoonnummer, zet het dan in rode tekst zodat het opvalt tussen de rest van de tekst op je poster.

Zorg voor voldoende contrast tussen lichte en donkere kleuren zodat de tekst goed leesbaar is. Een goede vuistregel is het gebruik van een lichte letterkleur voor titels, koppen en opsommingstekens; gebruik een donker lettertype voor subkoppen; en gebruik niet meer dan twee verschillende grijstinten voor de hoofdtekst (de kleine alinea-achtige woorden).

Gepast lettertype

Kies een lettertype dat gemakkelijk te lezen is.

Dit is vooral belangrijk voor je publiek, en het is vooral handig als je niet zo goed bent in het kiezen van lettertypes. Zorg ervoor dat het lettertype geschikt is voor het publiek. Te grote of te kleine lettertypes kunnen van een afstand moeilijk leesbaar zijn, dus zorg ervoor dat je een lettertype kiest met de juiste grootte!

Call to Action opvallend maken 

Wanneer je een posten gaat maken, mag een call to action zeker niet ontbreken. De oproep tot actie vertelt de kijker wat hij moet doen nadat hij je poster heeft gelezen. Het is als een reclame voor je boodschap, en het moet duidelijk en beknopt zijn. 

De oproep tot actie moet gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn, zodat mensen niet misgrijpen bij het leren over of kopen van je product of dienst! Je kan er ook voor zorgen dat je oproep tot actie zich onderscheidt van andere delen van de poster, door deze groter te maken dan andere elementen zoals tekst of afbeeldingen (maar niet te groot). De beste manier om dit te doen is door vette lettertypes te gebruiken met een hoog contrast tussen hen en hun achtergrondkleur, zodat lezers snel kunnen uitzoeken op welk deel van de afbeelding ze zich het meest moeten concentreren als ze alles doorlezen! 

Kortom samengevat, poster ontwerp is een geweldige manier om belangrijke informatie op een duidelijke en beknopte manier over te brengen. Je kan gebruik maken van de unieke eigenschappen van gedrukte media terwijl je je boodschap in slechts één of twee zinnen overbrengt. 

Je kan ook steeds je poster laten ontwerpen bij Simba Service. Vraag hier je aanvraag aan!