Skip to main content

Velen vragen zich vaak af wat het verschil nu juist is tussen vector- en rasterbestanden. Eerst en vooral: ze worden gebruikt in andere programma’s. Een rasterbestand komt het vaakst voor in Photoshop en vectorbestanden vinden hun oorsprong bij Illustrator.

 

Vector

Een vector bestaat uit punten en lijnen, dit zorgt ervoor dat je het zo groot of zo klein kan drukken als je wil. Een logo op een visitekaartje? Geen probleem. Een billboard ontwerpen voor aan de zijkant van de snelweg? Kan allemaal. De opties zijn eindeloos omdat een vector een bestand is waar je geen verlies ervaart op vlak van kwaliteit. Dit gebruik je dus best voor printwerk omdat dit soort bestand niet gelimiteerd wordt door resolutie. We gaan zo dadelijk enkele voorbeelden aanhalen en dan wordt het verschil heel duidelijk.

 

 

 

 

Raster

Een raster afbeelding is gemaakt uit puntjes, pixels dus. In tegenstelling tot een vector is een raster dus wel resolutie afhankelijk. Als je dit soort afbeelding wil verkleinen of vergroten kan dit resulteren in verlies van kwaliteit. Met andere woorden wazige beelden, een grote no go dus. De meest voorkomende bestandstypes van een raster zijn: JPEG, PNG, TIFF en GIF.

Wanneer gebruik je dit best? Indien je een website, app, banner of een dergelijk ontwerp creëert voor digitaal gebruik is de raster afbeelding de beste keuze.

Nu gebeurt het wel eens dat mensen ons een AI, EPS of PDF bestand doorsturen in de veronderstelling dat dit een vectorbestand is, maar uiteindelijk blijkt dit dan toch een pixelbestand te zijn. Meestal gaat het dan om een pixelplaatje (bv. JPG) wat geplaatst is in een Illustrator PDF of een pixelbestand wat in Photoshop is opgeslagen als EPS. Dit maakt het echter nog geen vectorbestand.

 

Kies je strijder

Hopelijk is het verschil tussen beide bestanden duidelijk nu. Een kleine tip: denk in het begin van je ontwerpproces na wat er met het eindresultaat gaat gebeuren. Kies je voor print of digitaal? Dan is de keuze snel gemaakt natuurlijk.

Heb je nog vragen? Onze designers helpen je graag verder!