Skip to main content

Grafisch design is een heel brede term. Het omvat zowat alle soorten design die we vandaag de dag kennen. Wat ooit begon met een flyer, omvat nu ook 3 dimensionale designs. Wij leggen je graag haarfijn uit wat de voornaamste grafische designs nu juist inhouden.

Iedereen heeft zijn eigen opvattingen als het gaat over grafisch design. Heel veel mensen linken grafisch design aan het digitale, maar niets is minder waar. Ook fysieke ontwerpen vallen mee onder deze noemer.

Om voor eeuwig en altijd de puntjes op de “i” te zetten, leggen we in dit artikel de verschillende soorten grafisch design uit.

In een blog over designs mogen we natuurlijk niet enkel en alleen spreken met woorden. Het oog verdient ook wat. Bij elke vorm van grafisch design tonen we je dus graag een aantal voorbeelden die tot de verbeelding spreken.

Visuele brand identiteit

Visuele brand identiteit bestaat al sinds mensenheugenis. Ben je een grote of een kleine onderneming? Je hebt altijd een verhaal te vertellen. Je verhaal vertel je door middel van je brand identiteit.

Je verhaal communiceer je op twee manieren: via woorden en via beelden. Je visuele brand identiteit is dus het communiceren van je verhaal via je grafische designs.

De rode draad van je verhaal leggen designers vast in een brand guide. Dit bevat een mix van kleuren, vormen en symbolen die je verhaal beschrijven.

Het beste voorbeeld van een design dat je hele persoonlijkheid symboliseert is toch wel je logo. Via je logo plak je een gezicht op de identiteit van je merk.

Kortom: je visuele brand identiteit vormt de basis van al je designs in de toekomst.

Verpakking designs

Gemiddeld zie je 50 verpakkingen per dag passeren. Als merk is het belangrijk dat je jezelf onderscheidt van je concurrenten. De kracht van een sterk design voor je verpakking mag je dus niet onderschatten.

Je wilt dan ook kosten wat kost vermijden dat je verpakking dezelfde kleur en vorm bevat als die van je concurrenten. Durf te gaan voor een out-of-the box verpakking.

Heb jij een online winkel? Dan biedt een verpakking ook voor jou opportuniteiten. Mensen kopen meer en meer producten online. Veel e-commerce bedrijven sturen een kale doos op met daarin je product. Afschuwelijk!

Mis daarom niet de kans om ook deze verpakkingen van een oogstrelend design te voorzien.

E-commerce verpakkingen bieden nog een extra groot voordeel. Je hebt de kans om je verpakking te voorzien van een persoonlijke touch. Dit schept een band met je klanten en zorgt ervoor dat jij je concurrenten een paar stappen voor blijft.

Publicatie designs

Het allereerste tijdschrift dateert al vanuit 1923. Geprinte designs kenden een sterke evolutie in de jaren die daarop volgden. Boeken, kranten, tijdschriften en catalogi schitterden lange tijd in ons leven met sterke voorkaften.

Publicatie designs kenden de afgelopen jaren een tweede evolutie, de digitale. Het assortiment publicatie designs is de afgelopen jaren aangevuld met ebooks, white papers en online nieuwsbrieven.

Zowel de online publicatie designs als de offline designs hebben nood aan sterke designs. Enkel op deze manier zet je voet binnen huis bij je doelpubliek.

PS: In dit soort van grafische designs heb je de aandacht van je doelpubliek vast voor een lange tijd. Benut deze kans dan ook om heel goed je visuele brand identiteit naar boven te laten komen.

Designs voor marketing en advertenties

Bij deze vorm van grafisch design denken we allemaal spontaan aan affiches, flyers en brochures. Advertenties waren vroeger dan ook allemaal geprinte designs. Net zoals bij publicatie designs, heeft ook deze vorm van grafisch design een digitale evolutie achter de rug.

Vandaag de dag gebruiken we naast de klassieke vormen van marketing en advertentie designs ook volgende elementen om de aandacht van je doelpubliek te trekken:

 • E-mail
 • Sociale media
 • Google (Hieronder valt ook YouTube)

Het doel van deze designs is niet om mensen te plezieren, maar om hen aan te zetten tot een bepaalde actie. Daarom is het belangrijk dat je designs een bron van inspiratie zijn voor je doelpubliek.

Webdesign

Webdesign heeft maar één doel voor ogen. Het bieden van een aangename user experience. We spreken dan ook van een goed webdesign als het gebruiksvriendelijk is.

Niet enkel websites hebben een duidelijk design nodig, maar dit geldt ook voor applicaties.

Motion design

Via motion design breng jij je grafische elementen tot leven. Een vorm van grafisch design die alleen maar aan populariteit wint. Misschien wel de bekendste vorm van motion designs zijn GIF’s. Een leuke manier om iets visueel duidelijk te maken.

Voor het tot leven wekken van je designs hoef je niet per se gebruik te maken van bewegende beelden. Motion designs maken heel vaak gebruik van een 3 dimensionaal effect om een ontwerp tot leven te brengen.

Deze vorm van designs vind je vaak terug in volgende sectoren:

 • Marketing
 • Software
 • Gaming
 • Film

Zeker een trend om in de gaten te houden!

Environmental grafisch design

Met environmental designs benutten designers de ruimte die ze ter beschikking hebben. Het design vult de ruimte aan op een positieve manier. De omgeving en het design gaan hand in hand door het leven.

Het verbindt mensen met een bepaalde plaats. Environmental designs maken plaatsen informatiever, interessanter en iets om niet snel te vergeten.

Het mooie aan deze vorm van grafisch design is dat architectuur, landschappen en interieurs samenvloeien met designs. Het geheel van deze elementen vormt een environmental grafisch design.

Nog even alles op een rijtje

Hopelijk besef je nu dat grafische designs overal in ons dagelijkse leven terug te vinden zijn. Het is niet weg te denken uit ons leven. Het is wel heel belangrijk dat jij als onderneming inzet op kwaliteitsvolle designs.

Om af te sluiten zetten we graag nog even alle soorten grafisch design op een rijtje voor jou:

 • Visuele brand identiteit
 • Verpakking designs
 • Publicatie designs
 • Designs voor marketing en advertenties
 • Webdesign
 • Motion designs
 • Environmental designs

Ben je overweldigd over alle fantastische dingen die je kan doen met grafische designs?