Skip to main content

UI-ontwerp ontwerpen

UI-ontwerp is een proces van het creëren van interfaces in software of geautomatiseerde apparaten met een focus op uiterlijk of stijl. Ontwerpers streven ernaar ontwerpen te maken die gebruikers gemakkelijk en aangenaam vinden.

Wil je graag je UI-ontwerp laten ontwerpen bij Simba Service?

Via ons platform vraag je heel eenvoudig grafisch werk aan. Je hebt oneindig veel mogelijkheden van zaken die je kan aanvragen, bekijk zeker onze scope of service. Je staat rechtstreeks in contact met jouw vast team van grafisch ontwerpers.  Wanneer je iets aanvraagt heb je binnen de 48 of 72 uur een ontwerp in je mailbox.

Als kers op de taart zijn de designs (inclusief bronbestanden) volledig van jou nadat we deze hebben doorgestuurd!

Ontwerpen van je UI-pagina

UI-ontwerp verschilt van UX-ontwerp in die zin dat het zich meer richt op hoe de gebruiker met de interface omgaat. Terwijl UX-ontwerp alles omvat wat van invloed is op iemands ervaring tijdens het gebruik van je product.

Wat is UI?

UI-ontwerp is het proces van het creëren van interfaces in software of geautomatiseerde apparaten met een focus op uiterlijk of stijl. Ontwerpers streven naar ontwerpen die gebruikers gemakkelijk en aangenaam vinden om te gebruiken.

UI-ontwerp kan veel verschillende stijlen hebben en elke stijl heeft zijn eigen kenmerken. Het werk van sommige UI-ontwerpers richt zich op de esthetische aspecten van visueel ontwerp. Terwijl anderen zich meer richten op interactieontwerp, informatiearchitectuur en bruikbaarheid van informatie.

User interface design (UI) is het proces van het maken van interfaces in software of geautomatiseerde apparaten met een focus op uiterlijk of stijl. 

User interface design (UI) is het proces van het creëren van interfaces in software of geautomatiseerde apparaten met een focus op uiterlijk of stijl. Ontwerpers streven ernaar ontwerpen te maken die gebruikers gemakkelijk en aangenaam vinden.

In het productontwikkelingsproces is UI-ontwerp een integraal onderdeel van het ontwerpsysteem. Het wordt gebruikt om te communiceren hoe gebruikers met een product zullen omgaan. Het doel van UI-ontwerp is het creëren van waardevolle gebruikerservaringen die plezierig, intuïtief en consistent zijn op alle digitale platforms door het gebruik van visuele taal die mensen begrijpen.

UI vs UX

UI: UI staat voor user interface. Het is het visuele ontwerp van een app.

UI is een onderdeel van UX en richt zich op het uiterlijk van een product, terwijl UX alle aspecten van de gebruikerservaring beschouwt.

UX: UX staat voor user experience of gebruikersinteractie met iets – een website, mobiele app, desktop software toepassing, enz.

Zowel UI als UX zijn kritisch, maar UX-ontwerp gaat over de bredere definitie van iemands hele ervaring van het gebruik van je product. 

UX gaat over de bredere definitie van iemands hele ervaring bij het gebruik van jouw product. Het is een overkoepelende term die alles omvat wat de ervaring van een persoon beïnvloedt, met inbegrip van branding, ontwerp, bruikbaarheid en functie.

Adobe Ervaringsontwerp

Adobe Experience Design (XD) is een UX/UI-ontwerptool waarmee je responsieve mobiele apps en websites kunt maken en prototypen. Het beschikt over dezelfde onderdelen als Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign en Dreamweaver, maar is volledig gericht op het ontwerpen voor projecten op het web of mobiele apparaten. XD vereenvoudigt veelvoorkomende taken zoals het maken van responsieve artboards in één venster zonder te hoeven schakelen tussen meerdere vensters of tabbladen.

Tools uit de vrije hand in Adobe XD

Wanneer je prototypes maakt in Adobe XD, kun je de freehand tools gebruiken om snel te tekenen en prototypes te maken zonder je zorgen te maken over het één voor één uitlijnen van objecten. Je kunt ook subtiele elementen toevoegen, zoals doodles en handgetekende overgangen tussen schermen.

Prototyping-gereedschappen in Adobe XD

Als je klaar bent om verder te gaan en de volgende fase in je ontwerpproces te verkennen, heeft Adobe XD een ingebouwde prototyping-too. Hiermee kan je gemakkelijk interactieve prototypes van je ontwerpen maken. Deze functie is geweldig voor de communicatie met klanten of teams tijdens de feedbackfase, zodat ze een gevoel krijgen voor hoe het ontworpen product zal functioneren.

Met de tool Prototyping in Adobe XD kan je klikbare, geanimeerde prototypes maken die je met je team of klanten kunt delen voor feedback. En omdat Adobe XD automatisch synchroniseert met Behance cloudopslag, is het delen van je prototype net zo eenvoudig als het delen van elk ander bestand.

Dat is een kort overzicht van enkele prototyping tools in Adobe XD. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om de verschillen en overeenkomsten tussen UI-ontwerp en UX-ontwerp te begrijpen

Wil jij je UI-ontwerp laten maken bij Simba Service? Neem dan hier contact met ons op!