Skip to main content

Een presentatie ontwerpen, waar moet je op letten?

Als je iets presenteert, is de kans groot dat je veel informatie te delen hebt. En als je veel informatie te delen hebt, is het belangrijk om die op een georganiseerde manier te presenteren. Presentatie ontwerp gaat over het gebruik van grafieken en beelden om je punt duidelijk en boeiend te maken voor het publiek. Dit betekent dat elke goede presentatie begint met een goed ontwerp.

Elke goede presentatie begint met een goed ontwerp.

Je hebt geen ontwerper nodig om je dit soort advies te geven, maar ons team heeft een aantal geweldige tips samengesteld voor iedereen die zijn presentatieontwerp wil verbeteren. Lees verder om erachter te komen hoe je je volgende diavoorstelling of presentatie boeiender, gedenkwaardiger en effectiever kunt maken!

Begin je presentatie met een opvallend citaat of statistiek.

Een van de beste manieren om de aandacht van je publiek te trekken is met een citaat of statistiek. Een goed citaat of statistiek kan de toon van je presentatie zetten, er richting en betekenis aan geven, en het memorabel maken. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van een citaat of statistiek:

  • Kies iets dat relevant is voor het onderwerp dat je bespreekt. Als je het hebt over sms’en tijdens het rijden, kies dan geen ongerelateerde quote zoals “een steek in de tijd redt negen.”
  • Zorg ervoor dat het interessant is! Je hebt iets nodig dat mensen willen onthouden – iets dat ze later kunnen herhalen (in gesprekken met hun vrienden) en iets waar ze aan zullen denken als ze soortgelijke dingen in hun omgeving zien gebeuren (sms’en tijdens het rijden).
  • Kies iets kort, niet meer dan tien woorden indien mogelijk. Nog korter is beter! Beschouw dit als een samenvattende zin aan het begin van elke paragraaf in je presentatie. Het moet zowel de sfeer als de inhoud weergeven, zodat de lezers gemakkelijk kunnen onthouden wat er volgt zonder dat ze daarvoor veel moeite hoeven te doen.

 

Gebruik afbeeldingen die direct verband houden met het onderwerp dat je presenteert.

De beste manier om afbeeldingen te gebruiken is wanneer ze je punten direct ondersteunen. Als je het bijvoorbeeld hebt over een nieuw product dat samen met andere producten kan worden gebruikt, gebruik je best een afbeelding van de twee producten samen.

Je moet er ook voor zorgen dat de afbeeldingen die je kiest relevant zijn voor je publiek. Als je presenteert aan mensen die je product nog nooit hebben gezien, dan is een afbeelding van iemand die het gebruikt veel beter dan een afbeelding die alle kenmerken of functies toont.

Zorg er ten slotte voor dat de beelden passen bij de rest van de stijl en de identiteit van je merk, zodat het lijkt alsof ze bij elkaar horen en niet zomaar willekeurig in een presentatie worden ingevoegd. Zelfs als er eigenlijk helemaal geen verband tussen beide is!

Als je eenmaal je punt hebt gemaakt, zorg er dan voor dat het duidelijk is door gebruik te maken van afbeeldingen en visuals.

Je bent net klaar met je presentatie en je bent klaar om je publiek een laatste herinnering te geven aan waar het allemaal om ging. Er is namelijk een groot verschil tussen afbeeldingen of visuals gebruiken om een punt te maken en ze gebruiken om er alleen maar mooi uit te zien. Als je beelden gebruikt om een punt te maken, zal het publiek het veel beter onthouden. Afbeeldingen zijn ook zeer geschikt om gegevens te tonen op een manier die met woorden alleen niet mogelijk is.

Gebruik echter niet zomaar een afbeelding, maar een die rechtstreeks verband houdt met je onderwerp:

  • Een foto van iets dat ermee te maken heeft (zoals een dier)
  • Een grafiek/statistiek (bijvoorbeeld beurskoersen)

Het is belangrijk te onthouden dat een goed ontwerp een presentatie kan maken of breken. Een goed ontwerp helpt elke presentatie door hem gemakkelijker te volgen, beter te onthouden en overtuigender te maken.

Je kan ook steeds je presentatie laten ontwerpen bij Simba Service. Vraag hier je aanvraag aan!