Skip to main content

Je loopt hoogstwaarschijnlijk rond met 1001 ideeën in je hoofd over wat je mogelijke merkidentiteit inhoudt. Een mood board is een super handig hulpmiddel om al je ideeën te filteren tot één geheel.

In deze blog leggen we je dan ook graag uit hoe je al jouw ideeën filtert tot één geheel in een mood board dat je merkidentiteit bevat.

Wat is een mood board?

Je mood board is een verzameling van al je ideeën die je kan gebruiken voor het bepalen van je visuele merkidentiteit. Een mood board bestaat uit allerlei verschillende visuele elementen zoals foto’s, advertenties, fonts en nog veel meer. Verder in onze blog ontdek je meer over de verschillende elementen die je mood board bevatten.

Het doel van een mood board is dan ook dat iedereen in een oogopslag weet wat je merkidentiteit inhoud.

Waarom heb je een mood board nodig?

Een mood board biedt tal van voordelen. We zetten deze even op een rijtje voor jou:

  • Het zorgt ervoor dat iedereen binnen je onderneming dezelfde richting uitkijkt.
  • Een mood board hakt knopen door die je tegenkomt op de weg naar het bepalen van je merkidentiteit.
  • Het vereenvoudigt de communicatie met je designers.
  • Vergelijk nieuwe ideeën met je mood board om te zien of deze in lijn zijn met je merkidentiteit.
  • Het vormt een bron van inspiratie.

Vastleggen van je kernwoorden

Voordat je start is het belangrijk om een aantal kernwoorden vast te leggen die je merkidentiteit typeren. Op deze manier filter je al een eerste keer al je verschillende ideeën. Alle visuele elementen die je toevoegt aan je mood board dienen een visuele representatie te zijn van deze kernwoorden.

We raden je aan om drie à vier kernwoorden te kiezen die je merkpersoonlijkheid samenvatten.

We geven je even een paar voorbeelden mee van kernwoorden die bekende merken toewijzen aan zichzelf.

  • Volvo zet zichzelf in de markt als intelligent, succesvol en betrouwbaar.
  • Disney typeert zich als volgt: eerlijk, vrolijk en down-to-earth.

Door het vastleggen van deze kernwoorden is het een stuk eenvoudiger om je merkidentiteit visueel voor te stellen.

Bepaal je doelpubliek

Ervaar je moeilijkheden met het toewijzen van kernwoorden aan je merkpersoonlijkheid? Dan raden we je aan om te kijken naar wie je producten en diensten aankopen. Door het in kaart brengen van je doelpubliek, leer je heel veel over hoe jij je als merk in de markt dient te zetten.

Bestaat je doelpubliek uit gepensioneerde mensen die doorheen hun carrière een mooi zakcentje opzijgezet hebben voor zichzelf? Dan ga je jezelf niet in de markt zetten als jeugdig, ambitieus en creatief. Je kiest dan best voor een persoonlijkheid die aansluit bij die van Volvo: intelligent, succesvol en betrouwbaar.

Hoe bepaal je jouw doelpubliek?

Om te bepalen wie je doelpubliek is kijk je naar je huidige klanten en die van je concurrenten. Vervolgens stel je jezelf volgende vragen:

  • Wat zijn hun interesses?
  • Wat zijn hun demografische gegevens?
  • Wat zijn hun psychografische gegevens?
  • Welke behoeften lossen je producten / diensten op?
  • Welke frustraties of angsten lossen je producten / diensten op?

Uit wat bestaat je mood board?

Nu je weet wat een mood board is en waarom je het dient te gebruiken, is het belangrijk om dieper in te gaan op hetgeen dat je mood board zoal bevat.

Foto’s

Foto’s zijn een sterk middel om de levensstijl die aan je producten is verbonden visueel voor te stellen. Beelden zijn hetgeen dat je visuele merkidentiteit het sterkst naar voren laten komen.

Red Bull is een goed voorbeeld van een merk die foto’s gebruiken om de levensstijl die verbonden is aan hun producten te benadrukken.

Illustraties

Illustraties zijn de perfecte manier om de aandacht van je doelpubliek te trekken doorheen je verschillende designs.

Lettertypen

Als lijkschouwer is het heel atypisch om een speels lettertype te gebruiken. Daarom raden we je aan om goed te kijken naar de sector waarin je jezelf bevindt. Het inzetten van een speelse font is in slechts enkele sectoren van toepassing.

USP’s

Wat zijn de elementen die je onderscheiden van je concurrenten? Neem de elementen die jou er doen boven uitspringen op in je mood board.

Kleuren

Onderschat de kracht van kleuren niet. Elke kleur straalt verschillende emoties uit die dienen aan te sluiten bij je merkpersoonlijkheid. Daarnaast zetten kleuren mensen ook aan tot actie.

Advertenties

Advertenties heb je nodig om je merk in de kijker te zetten van potentiële klanten. Geef daarom je ogen de kost bij concurrenten die goede advertenties hebben lopen. Er is niets mis mee om eens een kijkje te nemen bij je concurrenten. 😉

Website designs

Je website is het uithangbord van je onderneming. Snuister het internet af op zoek naar leuke ideeën voor jouw website design. Je vind ook heel veel templates op het internet die je kan aankopen om te gebruiken als website.

Stel je mood board op volgens het KIS principe

Keep It Simple. Less is more … allemaal uitspraken om te verduidelijken dat je best zo weinig mogelijk ideeën en voorbeelden opneemt in je mood board. Onthoud dat je mood board in een oogopslag je visuele merkidentiteit duidelijk moet maken. Het heeft dus geen nut om van alle onderdelen meerdere voorbeelden toe te voegen. Dit maakt het alleen maar ingewikkelder.

Vraag andermans mening

Heb je een mood board samengesteld? Neem dan de proef op de som en vraag de mening van je collega’s, vrienden en familie om te zien of iedereen je merkidentiteit begrijpt.