RAL kleuren. Ooit al van gehoord? Neen? Geen enkel probleem, daarom zijn wij er om je wat kennis bij te brengen.
Het RAL kleurensysteem ontstond in Duitsland. Waar het voor staat: daar gaan we je niet mee vervelen. Het is eigenlijk een kleurensysteem om verf en coatings mee te definiëren. Er vallen 4 verschillende categorieën onder RAL: RAL Classic, RAL Design, RAL Effect en RAL Plastics. Maar wat betekent elke categorie en hoeveel kleuren bevatten ze?
RAL Classic
De eerste categorie die tot leven kwam in 1927, in het begin bestond de RAL Classic uit een 40-tal kleuren. Voordien was het voor producenten en consumenten enorm moeilijk om te communiceren welke kleur ze juist bedoelden. Toen RAL ontstond werd het een pak gemakkelijker aangezien ze simpelweg naar een kleurcode konden verwijzen.
Op de dag van vandaag bestaat ze uit 213 kleuren. Bovendien kreeg elke kleur een unieke naam want natuurlijk verwisselt er hier en daar wel eens iemand een nummertje.
RAL Design
RAL Design vond zijn eerste levensadem in 1993. Dit is een kleurensysteem dat meer is afgestemd op de behoeften van architecten, ontwerpers en adverteerders. Het bestaat uit een 1625 kleuren, genoeg keuze dus… Leuk weetje is ook dat RAL Classic en RAL Design elkaar niet kruisen. Met andere woorden, het zijn stuk voor stuk unieke kleuren.
RAL Effect
Dit bestaat dan weer uit 420 vaste kleuren én 70 metallic kleuren. De eerste collectie die werd bedacht met verf op waterbasis in het achterhoofd. Zeer uniek dus!
RAL Plastics
Dit is de kleurstandaard voor kleurstoffen. RAL Plastics bestaat uit 2 delen: P1 en P2. RAL Plastics P1 bestaat uit de 100 favoriete RAL Classics kleuren. P2 is dan weer een samenstelling van 200 RAL Design kleuren die geschikt zijn voor plastic.
Ziezo, je bent weer wat kennis rijker uit de RAL wereld. Heb je graag een helpende hand in je ontwerp? Of gewoon wat advies nodig? Aarzel niet ons te contacteren. Hopelijk tot snel!
PS : Benieuwd naar andere kleurtypes zoals RGB, CMYK en PANTONE kleuren?