Skip to main content

Illustraties en grafisch design zijn termen die mensen geregeld door elkaar gebruiken. We nemen het deze mensen niet kwalijk, aangezien het verschil tussen illustraties en grafisch design niet meer zo sterk is dan het ooit was. Vandaar dat het heel gemakkelijk is om deze termen te verwarren met elkaar.

Het grote verschil tussen illustraties en grafisch design zit hem in de manier waarop we ze gebruiken. Grafisch design gebruiken we voor doeleinde, terwijl illustraties eerder een visuele voorstelling zijn van een tekst of idee om het kracht bij te zetten.

Met de tijd gaan we deze verschillen meer en meer zien vervagen aangezien het merendeel van de projecten tegenwoordig een commercieel doeleinde hebben.

Laten we eerst even dieper ingaan op wat illustraties en grafisch design nu eigenlijk zijn om zo de verschillen aan te duiden.

Illustraties en grafisch design: wat is het?

Wat zijn illustraties?

Illustraties stellen een idee of verhaal visueel voor. Het is een creatieve interpretatie van een idee of tekst. Deze interpretatie wordt zowel met de hand als digitaal gemaakt waarbij tekeningen de meest voorkomende stijl van illustraties zijn.

Illustraties hoeven zeker en vast niet altijd getekend te zijn. Alles wat een tekst of idee visueel voorstelt, is een illustratie. Ook een afbeelding in een magazine die dient om een tekst visueel voor te stellen valt onder categorie van illustraties.

Doordat illustraties een visuele voorstelling zijn van een bepaalde tekst of idee, is het zo dat illustraties heel veel details bevatten. Illustraties moeten dezelfde emoties uitstralen als de tekst die ze visualiseren. Wil je emoties visueel voorstellen? Dan heb je oog voor details nodig.

Illustraties vinden we dan ook overal terug in magazines, (school)boeken, posters en flyers.

Welke tool gebruiken om illustraties te maken?

Canva of Adobe Suite? Onze designers maken gebruik van Adobe Suite voor het vervaardigen van illustraties voor onze klanten. We raden je aan om best zelf wat te spelen met beide tools om te zien welke tool het beste aansluit bij jouw behoeften.

De details om emoties over te brengen met je illustraties kan je niet ontwerpen met Canva. Deze tool bestaat alleen uit templates. Belangrijk detail om te weten 😉

Wat is grafisch design?

Zoals reeds gezegd is grafisch design bestemd voor commerciële doeleinden. Naast het creatieve aspect, dient het voornamelijk om te communiceren met je doelpubliek.

Een mooie manier om grafisch design samen te vatten is als volgt: “Grafisch design is kunst met een doel”.

Het is oh-zo belangrijk om je visuele merkidentiteit te verwerken in je grafisch design. Je visuele merkidentiteit bestaat al sinds mensenheugenis. Ben je een grote of een kleine onderneming? Je hebt altijd een verhaal te vertellen. Dit verhaal vertel je door middel van een sterke visuele merkidentiteit.

Tot slot onderscheiden we heel veel verschillende soorten grafisch design. Zeker de moeite waard om eens te kijken welke designs je allemaal kan inzetten voor commerciële doeleinden.

Wil jij graag grafisch design en illustraties ontwerpen in lijn met je visuele merkidentiteit?