Skip to main content

Er zijn verschillende bestandstypes in de digitale ontwerpwereld. De hoeveelheid bestandstypes voelt soms als 1 grote chaos. Hier leggen wij je graag uit welke bestandstypes het meest voorkomen en wanneer je ze gebruikt.

Types bestanden

Laten we ze even samen overlopen:

  • TIFF: een bestandstype dat qua compressie en kwaliteit bijna geen tot weinig verlies kent. Dit resulteert uiteraard wel in grotere bestanden. Je gebruikt dit het best voor in de bewerkfase van je beelden.
  • PNG: dit bestand is je beste vriend bij zeer kleurrijke afbeeldingen. Deze gebruik je het best als de grootte van het bestand niets uitmaakt.
  • GIF: Dit type ondersteunt verschillende resoluties, kleuren, animatie en een transparante achtergrond. Geschikt voor foto’s met weinig kleuren of animaties.
  • JPG: Dit is het meest standaard bestandstype voor foto’s. Hier is compressie wel een probleem: je verliest vaak de kwaliteit van je beeld door de compressie.
  • RAW: een bestand dat alleen een exportvorm is van zeer kwalitatieve camera’s waarbij je geen verlies ervaart. Het enige nadeel is dat elke fabrikant een andere vorm van RAW heeft. Dus om deze te kunnen bekijken, heb je waarschijnlijk het programma nodig van de fabrikant zelf.
  • BMP: ongecomprimeerde bestandsvorm die ontwikkeld werd door Microsoft. Er zijn geen specifieke situaties waarin je dit bestandstype moet gebruiken.
  • PSD, PSP: formats die gebruikt worden door grafische programma’s. PSD is van Photoshop bijvoorbeeld. Dit is de vorm die je gebruikt bij voorkeur wanneer je beelden bewerkt want zo behoudt je al de functies van de programma’s.

GIF, JPG en PNG zijn de bestandstypes die het meest gebruikt worden voor online gebruik. PNG is simpelweg de betere versie van GIF dus neemt geleidelijk aan zijn plaats in. GIF is alom het best gekend als animaties.

Hopelijk ben je nu wat meer wegwijs in de bestandstypes van de digitale wereld.

Heb je nog meer vragen? Of wil je gewoon wat hulp met het ontwerp van jouw digitale beelden? Contacteer Simba Service gerust en wij staan voor je klaar!