Je hebt een superleuke website met een prachtige nieuwe huisstijl laten ontwerpen waar je vanzelfsprekend apetrots op bent. Maar wanneer je eerste lading visitekaartjes binnenkomt, merk je dat die mooie blauwe kleur van je website er helemaal anders uitziet op papier. Hoe komt dat? En vooral: hoe vermijd je dat in de toekomst? Dit heeft te maken met dat je kleuren oftewel RGB, CMYK of Pantone zijn. Wat deze termen betekenen en hoe ze je visuele identiteit beïnvloeden, leggen we je graag haarfijn uit.
RGB, CMYK & Pantone uitgelegd
RGB & CMYK
Je nieuwe logo en website zijn namelijk gemaakt op een computer met een beeldscherm. Een beeldscherm toont kleuren in “RGB-waarden”. Maar als je iets laat printen, moet dat vertaald worden naar “CMYK-waarden”. En die omzetting is zelden of nooit perfect. Als je nu denkt: “Dat is allemaal Chinees”, geen probleem. Hieronder de korte samenvatting.
RGB
Het kleurensysteem RGB wordt gebruikt op beeldschermen, zoals bijvoorbeeld het scherm waarop je dit leest. RGB verwijst naar de drie hoofdkleuren: Rood, Groen en Blauw. Om andere kleuren en tinten te maken, worden deze kleuren aan elkaar toegevoegd. Met RGB kan je op een scherm bijvoorbeeld hele felle kleuren toveren die nooit even helder op een blad papier kunnen afgedrukt worden.
CMYK
Dit kleurensysteem wordt gebruikt bij het printen. CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key colour (Zwart). De kleuren worden gevormd door verschillende tinten van het RGB-systeem te combineren.
Maar net omdat die twee systemen van elkaar verschillen, moet je goed oppassen dat je mooie nieuwe huisstijlkleur ook nog af te drukken is. Als je zelf je drukwerk maakt in bijvoorbeeld Photoshop of Indesign, let dan zeker op dat je je opmaak al instelt op CMYK om niet voor verrassingen komen te staan.
En wat is PANTONE dan?
Soms zal je drukker vragen om de PANTONE-kleuren door te geven. Ik hoor je al denken: “Wat is dat nu weer?”. PANTONE is een kleurenbibliotheek van meer dan 1800 unieke kleuren met elk hun eigen code. Je kleur zal er elke keer exact hetzelfde uitzien. Met het PANTONE-systeem kan je ook fellere kleuren afdrukken of bijvoorbeeld werken met hoogglans, mat en metallic-effecten.
Mocht je je huisstijlkleur willen omzetten naar PANTONE kan je dat via allerlei gratis tools doen zoals bijvoorbeeld hier: https://www.ginifab.com/feeds/pms/cmyk_to_pantone.php
Je geeft je kleur in CMYK in en de tool zal automatisch de dichtstbijzijnde PANTONE-kleur tonen. Die kan je dan in alle vertrouwen doorgeven aan je drukker.
Niet alle kleuren passen bij elkaar natuurlijk. Inspiratieloos? Je kan altijd eens een kijkje nemen op https://color.adobe.com/explore.